“WILDE” PLANTEN

Al onze hedendaagse voedselgewassen komen oorspronkelijk natuurlijk uit “het wild”.
Door kruising en veredeling is de opbrengst van veel van die gewassen enorm toegenomen. Dat ging niet altijd ten voordele maar ook wel ten koste van de smaak en de voedzaamheid. Ook nam de gevoeligheid voor ziektes nog wel eens toe.
Planten die in het wild groeien hebben vaak van nature een grotere weerstand, ze moesten het immers altijd al stellen zonder extra bemesting. En bestrijdingsmiddelen komen (meestal) niet vanzelf aanwaaien.

Inmiddels begint de bekendheid met eetbare gewassen uit de natuur weer toe te nemen en zijn er bijvoorbeeld groepen op Facebook waar allerlei ervaringen worden uitgewisseld. Zoals
Eetbare wilde plantenFacebook

Brandnetels (jong) zijn bijvoorbeeld uitstekend te eten (in alle gerechten waarin spinazie wordt gebruikt) en het bekende woeker”onkruid” zevenblad smaakt prima. Dus bestrijd het door het te eten! Zowel rauw (in salades) als bij wijze van vervanger voor spinazie.
Kies voor de vindplaatsen bij voorkeur de eigen tuin of plekken waar geen spectaculaire verontreiniging (door verkeer of het uitlaten van honden) plaatsvindt.
[…]