VORMGEVING & WONEN

nog in bewerking
Hier komen de vormgevingsaspecten aan bod die een directe invloed hebben op de mogelijkheden voor duurzaam bouwen en (be)wonen.
————————————————

Inleiding
Op deze pagina gaan we uit van nieuwbouw, voor bewoning. Veel van de ideeën zijn ook bruikbaar voor aanbouwen en verbouwen en voor niet-woongebouwen.

Je kunt kiezen voor goed en duurzaam bouwmateriaal, voor slimme, geavanceerde installaties, maar de meeste winst haal je uit een goed plan!
Als je slim gebruik maakt van de plaatselijke omstandigheden, let op bezonning, goede indelingen verzint, goed nadenkt over de bruikbaarheid van de plattegronden, zorgt voor ruimtelijkheid zonder groot te moeten worden, bouw je waarschijnlijk met minder materiaal en krijg je een prettiger en zuiniger huis.

Gebruik en Gedrag
In feite speelt het dagelijkse gebruik en gedrag dat je gewend bent de grootste rol in het uiteindelijke verbruik en de hoogte van de energierekening. Meer nog dan de eigenschappen van het gebouw zelf. Het wordt beïnvloedt door hoe prettig je het huis ervaart, het beleefde comfort.

Er is al heel lang een tendens gaande om met steeds minder mensen in steeds grotere woningen te wonen. En dan nog worden woningen vaak niet groot genoeg gevonden.
Aan de andere kant kom je veel woningen tegen die lastig in te delen zijn, die maar niet gezellig en huiselijk willen worden. Waar “roomdividers” worden ingezet om de indeling te beïnvloeden.
Dat heeft te maken met twee elementaire behoeften: rugdekking als je zit en een prettige spreekafstand naar de andere bewoners en bezoekers. Toen woningen nog hooguit 3.60 m breed waren was de afstand tussen de muren goed voor een comfortabele zithoek. Met steeds bredere kamers (tot meer dan 6 meter), krijg je stoelen of banken die midden in de ruimte komen te staan met looppaden er achterlangs – verre van ideaal.

Die behoefte aan grote oppervlakten zie je weer niet bij woonwagens en woonschepen. Dat heeft te maken met dat de ervaren ruimte niet binnen zit maar buiten. Rondom ramen en ruimte rondom veroorzaakt dat je je toch niet opgesloten voelt…
Het gaat dus in feite om de beleving, niet om de bewoonbare oppervlakte.
En ook: hoe ervaar je de omgeving: vind je het buiten maar niks, dan compenseer je dat door binnen hogere eisen te stellen.
Veel mensen kennen dat van hun vakanties: een kleine tent met gebrekkig comfort, wat toch niet storend wordt omdat het hele gebied, de natuur, de mede-kampeerders zo aangenaam zijn.

Programma van Eisen
Een plan begint met de gewenste woonsituatie, het “Programma van Eisen”. Hoe gaat iedereen er gebruik van maken, wat is individueel, wat wordt gemeenschappelijk gebruikt. Deel je ruimten binnen het huishouden, deel je zelfs met meerdere huishoudens (hobbyruimte, keuken, logeerkamers?

Plannen

Stedenbouw, oriëntatie & bezonning
Als er een plek is, een stedenbouwkundige situatie, wat wordt de oriëntatie? Hoe staat de zon, hoe maak je optimaal gebruik van warmte en licht. Hoe voorkom je hinder door oververhitting

Woonbeeld & oerbeeld – architectuur / vormgeving
Wat vinden mensen van oudsher mooi om te zien, leuk om te ervaren

Indeling, licht, doorzicht, uitzicht, ruimtelijkheid
De behoeft aan ruimte kan vertaald worden met lange zichtlijnen en spannende doorkijkjes.
Invloed van de omgeving – water buiten voor reflectie van licht naar het plafond binnen.

Comfort

Materiaal & kleur – hout / leem

Installaties