VOETAFDRUK

“Voetafdruk” en verborgen gebruik
Ons persoonlijk gebruik van energie en water is gemakkelijk af te lezen op de jaarafrekening. Daarnaast wordt echter heel veel energie en water gebruikt voor de productie van alle goederen en diensten die we gebruiken. Zo wordt veel CO₂, gevolg van productie van consumptiegoederen, voor een groot deel in China uitgestoten. En gebruiken we per persoon meer dan tien keer zoveel water als aan de watermeter is af te lezen. Meer… (voor abonnees).

De consument is de grootste voedselverspiller, verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle voedselverspilling (naar schatting wordt tussen de 1,4 en 2,5 miljoen ton per jaar verspild). Zie “Voetafdruk voedselconsumptie kan een kwart minder

water-footprint.106xDe Ecologische voetafdruk (ook Mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk) is de fictieve oppervlakte die weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep per jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. De Ecologische Voetafdruk kan ook berekend worden voor een individu of gezin, voor een bedrijf, voor een bepaalde activiteit, een specifiek product, voor een land of voor de wereldbevolking in zijn geheel. Het uitgangspunt is dat elke consumptie omgerekend kan worden in een oppervlakte die nodig is voor de productie ervan. Dat maakt het mogelijk om de milieu-impact van verschillend consumptiegedrag (leefstijlen) of van verschillende bevolkingsgroepen (landen) met elkaar te vergelijken.

Op de website van sustainable footprint kunnen jongeren zien hoe de ’voetafdruk’ van onze leefstijl gevolgen heeft voor mensen in andere landen en toekomstige generaties. Sommige van die gevolgen zijn blijvend. In het Sustainable Footprint project worden jongeren gestimuleerd om zelfstandig – bijvoorbeeld per internet – te onderzoeken wat die gevolgen zijn en hoe je kunt zorgen dat jouw leven iets positiefs oplevert voor anderen.

Er zijn verschillende sites waarmee je eenvoudig je eigen footprint kunt berekenen. Het feit dat ze verschillende uitkomsten opleveren geeft al aan hoe lastig dit onderwerp is. Het helpt je echter wel om een beeld te krijgen van je eigen leefstijl en de consequenties daarvan op de omgeving.

logo[1]Er is een heuse Werkgroep Voetafdruk Nederland
De site biedt veel uitleg en achtergrondinformatie en bevat de nodige links naar de verschillende organisaties die ieder voor zich ook pogingen doen om ons gedrag en de consequenties ervan in kaart te brengen.

carbon-fp-logo-kHieronder staan verschillende websites waarmee je je voetprint kunt berekenen:

13-14-opbrandende-aarde-150x150[1]De dag dat de Aarde op was

2 augustus 2017 – begin augustus 2017 is de aarde voor dit jaar op.
We noemen dat ook wel Earth Overshoot Day, de dag waarop de mensheid het beschikbare natuurlijk budget voor dat betreffende jaar heeft uitgeput.
We zouden eigenlijk 1,7 wereld nodig hebben om alles te kunnen blijven doen, zoals we dat nu doen. Lees het hele bericht op duurzamerwerken.nl/nieuws.