VLEES & VIS
Naast de vraag of de eindproducten biologisch en gifvrij zijn komen bij dierlijke producten vragen aan de orde over de herkomst van de voedings-stoffen voor die dieren en over het dierenwelzijn.
Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO is de veeteeltsector verantwoordelijk voor acht procent van het wereldwijde watergebruik. Tegelijkertijd veroorzaakt het fokken, houden en slachten van dieren jaarlijks achttien procent van de mondiale CO₂-uitstoot. Veeteelt is daarmee vervuilender dan de transportsector.
Artikel: ‘Iedereen aan de vegaworst’
Handig: vleeswijzer.nl (informatie).
Klik op het logo om te bestellen >
Diervoeding
Voor de productie van veevoer wordt soja geteeld, o.a. in Latijns-Amerika. Daarvoor wordt regenwoud gekapt. Dat is slecht voor de CO₂-huishouding. Voor één kilo vlees is tien kilo veevoer nodig. Ook uit oogpunt van het wereldvoedselvraagstuk zou je daarom minder vlees moeten eten. Verder stoot een koe enorme hoeveelheden broeikasgas uit. Als we daar werkelijk iets aan willen doen, zullen we ook daarom naar een lagere vleesconsumptie moeten.
Laatste nieuws: het nieuw geïntroduceerde label voor “verantwoorde soja” (door Round Table on Responsible Soy: RTRS) blijkt pure groenwasserij. Zie Duurzaam Nieuws:
Groen gewassen soja niet welkom in Nederland
Informatie over: sojaproductie
En dat vlees zo goedkoop is, komt van die soja, vaak geteeld met behulp van genetische modificatie. Weet wat je eet als je een kiloknaller eet! – met dank aan Brussel. Kijk en huiver…

Let op het Beter Leven kenmerk!
Dieren kunnen niet kiezen, u wel. Met uw consumptiegedrag bepaalt u of de dieren een slecht of een beter leven hebben. U kunt kiezen voor vegetarisch, maar als u vlees, vis, eieren of zuivel wilt eten, wat is dan beter voor de dieren, is het betrouwbaar en kunt u het betalen? Lees bij De Dierenbescherming – Beter Leven
Wakker dier heeft een wekelijkse nieuwsbrief met diervriendelijke producten van de supermarkt.
Schrijf je in op: wakkerdier.nl/winkelaar
Vis
Gebruik de viswijzer voor een verantwoorde keuze. De tonijn staat zwaar onder druk en veel methoden geven ongewenste bijvangst. Raadpleeg hiervoor de tonijnwijzer (2010)… inmiddels is de tonijn zo ongeveer op.
Zie ook de website Goede Vis (2011).
Kies een vegetarische vis. Artikel in Trouw over meer dan alleen vis.
Geheel verantwoorde vis is voorzien van dit logo (MSC). Gezien de voortschrijdende overbevissing heeft kiezen voor dit keurmerk verreweg de voorkeur
Insecten
Nog niet zo in zwang maar zeker een goed alternatief voor vlees: insecten.
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit investeert één miljoen euro in onderzoek door Wageningen Universiteit naar de toepassing van insecten in eten.
Behalve dat eten van insecten gezond en smakelijk is, heeft ecologisch gezien de productie van insecten grote voordelen.
Lees meer via de links:
• vlees-van-de-toekomst
• insecten-eten-duurzaam-en-lekker
Biologische producten zijn gemakkelijker herkenbaar dan plofkip. Dat staat er namelijk gewoon op – met een keurmerk.
“Plofkip” heeft geen keurmerk en wordt niet genoemd. Om ze te herkennen hiernaast wat foto’s.
En verder
• Wie nog plofkip eet is zwaar ziek – Jaap Lodewijks, De Stentor
• Link rood vlees en diabetes – Wetenschap 24
• 5 tips om gezond vlees te eten – HetKanWel
Te veel vlees eten wordt direct in verband gebracht met een flink aantal welvaartsziekten als hartkwalen, overgewicht en bepaalde vormen van kanker. Zo is het risico op hartziekten, zoals een hartaanval, 37% lager bij mannelijke vegetariërs vergeleken met mannelijke niet-vegetariërs…
De VPRO heeft zondagavond 29 mei 2011 uitgebreid aandacht besteed aan de achtergronden van de productie en consumptie van vlees en vis. In een anderhalf durend programma krijgt de kijker een blik achter de schermen van de vee- en vleesindustrie, maar ook het gedrag van de vleeseter komt aan de orde.

Debat – moeten dieren uit ons menu?