VITAMINES

Een vitamine is een micronutriënt die een organisme zoals de mens nodig heeft, maar die het organisme niet of niet in voldoende mate zelf kan maken.
Vitamines komen van nature voor in onze voeding. In tegenstelling tot mineralen en spoorelementen komen vitaminen alleen voor in de levende natuur. Een deel van de vitamines is in vet oplosbaar, de meeste lossen op in water. Olie in bijv. salades kan helpen de opname te verbeteren, hoewel vitamines meestal al in combinatie met het juiste oplosmiddel voorhanden zijn. Waterop­los­bare vitaminen worden vaak gemakkelijk weer afgescheiden.

Naast tekorten is het ook mogelijk van sommige vitaminen teveel binnen te krijgen. Gevarieerd en afgewogen eten is dus nodig! Vitamines zijn niet allemaal even stabiel, verse producten bevatten het meeste, lang bewaarde, bewerkte, verhitte producten bevatten minder vitaminen. Vitamine C werkt als antioxidant (vangt vrije radicalen weg) en wordt tevens als conserveermiddel gebruikt.
Naast vitamines bestaan er ook pro-vitamines. Deze kunnen door het lichaam zelf in vitamines worden omgezet. Zo wordt bètacaroteen (o.a. aanwezig in worteltjes en in gebruik als kleurstof) omgezet in vitamine A. Provitamine D wordt met behulp van zonlicht omgezet in vitamine D. Dit verklaart waarom gebrek aan zonlicht kan leiden tot de gebreksziekte rachitis.

Wikipedia: wikipedia.org/… Vitamines

Vitamine informatiebureau: vitamine-info.nl/… alle vitamines en mineralen op een rij