VERZEKEREN

Duurzaam verzekeren?

Het is met verzekeren precies als met bankieren – het is maar moeilijk te volgen wat er met je ingelegde geld gebeurt en hoe verantwoord en rendabel er met je geld wordt omgegaan. Zijn de beleggingen van die maatschappijen duurzaam?logo_eerlijke_verzekeringswijzer[1]
Naast Eerlijke Bankwijzer is er nu ook de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Wil je alles wel verzekeren? Kan het niet anders?
ZZP’ers beginnen vaak al niet aan een arbeidsongeschiktheid­verzekering omdat het zo prijzig is…

Broodfonds

Voor zelfstandige ondernemers is er Het Broodfonds.
Het is een verantwoord en betaalbaar alternatief voor reguliere Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Kenmerken zijn:
• Transparant en heldere afspraken
• Eenvoudig in- en uitstappen
• Geld blijft van deelnemers zelf
• Onderling support
Lees  meer op www.broodfonds.nl

Internationale principes voor duurzaam verzekeren

Aan de vooravond van de twintigste UN Conference on Sustainable Development (Rio+20) werden op 19 juni de Principles for Sustainable Insurance (PSI) gelanceerd in Rio de Janeiro. De PSI zijn een initiatief van een groot aantal vooraanstaande verzekeraars en de Verenigde Naties (UNEP FI). Achmea heeft de afgelopen jaren meegewerkt aan het opstellen van deze principes voor duurzaam verzekeren. Bijna dertig verzekeraars, waaronder vijf uit Nederland, onderschrijven de principes.
De financiële instellingen zeggen hiermee toe invloed uit te oefenen als het gaat om milieu-, sociale en bestuurlijke kwesties. Professionals op het gebied van verzekeren en duurzaamheid gingen, tegelijk met de wereldwijde lancering, met elkaar de dialoog aan over de relevantie van de PSI. Hieronder waren vijf Nederlandse verzekeraars, naast Achmea ook AEGON, ING, Delta Lloyd en Zwitserleven. Het verslag van de Nederlandse lancering is hier te vinden. 
Ook verzekeraars en tussenpersonen nemen “groen” steeds serieuzer en profileren zich daar ook duidelijk mee ten opzichte van de grote spelers in de markt. De vraag is echter steeds wat maakt die ene verzekering dan groener dan de andere en welke criteria worden daarvoor gehanteerd?
Een beperkte greep uit het aanbod op internet:

 • Ideële Verzekeringen heeft zich als financieel adviesbureau ten doel gesteld een bijdrage te leveren aan het implementeren van duurzaamheid in de financiële sector, op een zowel ideëel als commercieel verantwoorde basis die tevens hun belangrijkste inspiratiebron is.
  Ze hebben een groene autoverzekering met gratis heraanplant van oerwoud en sponsoring van particuliere goede doelen.
 • De Groene Verzekering onderscheidt zich van haar concurrenten door voor u de meest duurzame, groene verzekerings-maatschappij te selecteren. Zij zoeken steeds naar de beste match tussen voordelig en ´groen´.
  Blijkbaar zijn zij slechts bemiddelaar – de groene criteria waarop geselecteerd wordt zijn niet duidelijk.
 • Het Groene Hart verzekeringen (powered by Deltalloyd) biedt haar zakelijke relaties een mogelijkheid om duurzame automotive verzekeringen af te sluiten vanuit een maatschappelijk verantwoord ondernemen-principe. Essentieel hierbij is dat een duurzame oplossing bij de opdrachtgever wordt toegepast zodat de energienota en/of brandstofnota wordt verlaagd.
  Wat hier met een duurzame oplossing bedoeld wordt is niet duidelijk. Besparen is het enige sleutelwoord…
 • Achmea gebruikt het woord duurzaam verzekeren met de volgende betekenis: Duurzaam verzekeren gaat niet over het verkopen van zoveel mogelijk verzekeringen en dekking, maar over het aanbieden van producten en diensten die toegevoegde waarde hebben voor individuele klanten en de samenleving als geheel. Duurzaam verzekeren betekent dus ook dat veel aandacht uitgaat naar preventie. Daarmee worden immers de risico’s op schade beperkt en kan de solidariteit, het basisbeginsel van verzekeren, in stand worden gehouden. 
  Wat die ‘toegevoegde waarde’ is blijft onduidelijk.
  Preventie is altijd in ieders belang geweest – de koppeling met “duurzaam verzekeren” is dan ook vreemd.

 

De boodschap is dan ook: let goed op, vraag door en laat je niet verblinden door het woord groen of duurzaam!