VERPAKKEN

De voordelen van glas

Lees: Glas! Waarom is glas gezond

65315d4fd1[1]

FABRIKANTEN DOEN NIETS TEGEN PLASTIC SOEP

Plastics

Vaak worden producten die u koopt onnodig, met te veel materialen en/of met plastic verpakt. Al deze verpak­kings­materialen worden gemaakt van grondstoffen en energie, getrans­por­teerd en uiteindelijk weer weggegooid.

Die makkelijke plastic zakjes en tasjes belanden maar al te vaak in de plastic soep die de oceanen en vissen bedreigen en daarmee onze eigen voedselketen in gevaar brengen.
Kijk voor meer informatie op de website van de
Plastic Soup Foundation.
schildpad plasticvogel plasticBedenk bij de aankoop van uw spullen of het ook zonder verpakking of in papieren verpakking kan. Daarnaast worden steeds meer spullen verzonden in duurzame verpakkingen van afbreekbare bioplastics.

Biobased

Er zijn milieuvriendelijker verpakkingen, zoals biologisch afbreekbare disposables, die zijn gemaakt op basis van hernieuwbaar en natuurlijk materiaal. Deze hernieuwbare grondstoffen zijn afkomstig van natuurlijke gewassen, planten, bomen en waar mogelijk wordt gebruikt gemaakt van reststromen. De grondstoffen komen uit de natuur en keren uiteindelijk naar de natuur terug. Het gaat hier om een gesloten kringloop (cradle to cradle) die het gebruik van fossiele grondstoffen zoals aardolie, kolen of aardgas vermindert. Zie ook de website Duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen.

Het is echter ook heel goed mogelijk om van natuurlijke grondstoffen plastics te maken die weliswaar aantrekkelijk eigenschappen hebben, maar toch niet afbreekbaar zijn. Die kunnen dus net zo makkelijk bijdragen aan het afvalprobleem als andere plastics dat doen.
De term biobased staat dus niet automatisch voor biologisch afbreekbaar en/of onschadelijk!
Lees meer op duurzaamnieuws.nl (Biobased verpakken: de ene bio is de andere niet).

Laat je inspireren:

Mooie tassen uit afval-plastic  
Documentaires:
Addicted to plastic
Bag It – the Movie
Plastized – the Movie
Tapped – the Movie
Container Savers
Plastic Oceans