VEETEELT
Bij dierlijke producten komen onvermijdelijk vragen aan de orde over de herkomst van de voedingsstoffen voor die dieren en over het dierenwelzijn. De verschillende methoden van fokken, houden, vangen, kweken komen hier aan bod.
Ook nieuwe ontwikkelingen komen aan de orde, zoals het eten van insecten. […]
Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO is de veeteeltsector verantwoordelijk voor acht procent van het wereldwijde watergebruik. Tegelijkertijd veroorzaakt het fokken, houden en slachten van dieren jaarlijks achttien procent van de mondiale CO₂-uitstoot. Veeteelt is daarmee vervuilender dan de gehele transportsector.
Zie ‘Iedereen aan de vegaworst’.
Sojaproductie
Duurzaam Nieuws: Groen gewassen soja niet welkom in Nederland
[…]
VEETEELT | NIEUWS
Terwijl in Europa voortdurend actie gevoerd wordt om genetisch gemanipuleerde gewassen te verbieden is Nederland, na China, de grootste importeur van genetisch gemanipuleerde soja uit Argentinië. De soja wordt gebruikt voor ons veevoer om aan de vraag naar kiloknallers te kunnen voldoen.
In Argentinië wordt jaarlijks 300.000 ha oerbos gesloopt voor de productie van deze soja. Dat is 30 voetbalvelden per uur.
De intensieve manier van soja verbouwen put de grond snel uit en verarmt de grond. De grond krijgt geen rust in binnen 2 à 3 jaar vermindert de opbrengst al. Uiteindelijk treedt verwoestijning op.
Gezondheidsproblemen, massale ontbossing, verlies van biodiversiteit en inheemse volkeren die van hun land worden verdreven.
Kijk op uitzending gemist naar AltijdWat2 van di 25 maart 2014