VASTE INRICHTING

Voor de vaste inrichting gelden voor een deel dezelfde uitgangspunten als voor losse meubelen. Zoals:
Plaatmaterialen als spaanplaat, en in mindere mate MDF en multiplex, zijn verlijmd met producten waaruit nog jarenlang schadelijke gassen (zoals formaldehyde) kunnen vrijkomen.
De lak, die gebruikt wordt om die gassen op te sluiten, zijn producten uit de chemische industrie.

• Vraag om massief hout – met FSC-keur uiteraard – en zo mogelijk afgewerkt met simpele producten als olie, was, zeep of natuurverf.
• Kijk of het product gemakkelijk te demonteren is, zodat de onderdelen weer te recyclen zijn of probleemloos in de kringloop terug kunnen.
• Kijk naar de herkomst van stoffering – veel schuimproducten zijn schadelijk door vrijkomende brandvertragende middelen, voor afwerking in textiel van zitmeubelen heeft wol de voorkeur, mooi en slijtvast, maar dan natuurlijk wel van dieren die met respect worden behandeld.
• Of laat zo mogelijk hout of houtresten hergebruiken.

Bamboe groeit zeer snel, neemt 4 x meer CO₂ op dan hout en geeft zelfs 35% meer zuurstof af. Het is hard, en is goed te gebruiken in vast meubilair en projectmeubilair.

Meubelmakerijen & Leveranciers
Vraag naar de herkomst en eigenschappen van de materialen!

Voor een duurzame vaste inrichting (vaste kasten en ook keukens) kunt u terecht bij diverse (landelijk) werkende gespecialiseerde meubelmakers.

Eco Keukens – Gieten
Meubelmakerij Fundi – Nijmegen
[…]