SUPPLEMENTEN

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is, volgens de wet, een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect.

Meestal worden voedingssupplementen met het doel gezondheids-bevordering gebruikt, deze werking is echter niet altijd weten­schap­pelijk bewezen. Mede daarom staat op alle voedingssupplementen in Nederland een etiketvermelding waarin erop wordt gewezen dat voedingssupplementen niet als vervanging voor een gevarieerde voeding mogen worden gebruikt.

Een veel gehoord argument vóór supplementen is dat de voeding tegenwoordig onvoldoende hoeveelheden noodzakelijke bestand­delen bevat om er genoeg van binnen te kunnen krijgen.
Het is inderdaad aantoonbaar dat eenzijdige veredeling, gericht op hogere opbrengsten, niet zelden ten koste van de voedingswaarde is gegaan. De productie van goede (biologische) supplementen vergt echter ook nogal wat extra land- en tuinbouwgrond, vaak niet lokaal. De verwerking tot gereed product en transport kost extra energie en (verpakkings)materiaal…

Uit het oogpunt van duurzaamheid is het dus veel logischer om hier ter plaatse tot betere voeding te komen.
Het gebruik van oude ras­sen, biologisch geteeld, de consumptie van in onbruik geraakte planten en vooral een gevarieerd dieet, kunnen gemakkelijk tot een verantwoord resultaat leiden.

Zie ook wikipedia voedingssupplementen.