STADSLANDBOUW

In Nederland is Stadslandbouw sterk in opkomst. Lees het VNG Magazine: Een nieuwe rage waait over uit de Verenigde Staten.
Er is een steeds luidere roep te horen om méér en eetbaar groen in stedelijke omgevingen.

Openbaar

Soms zijn het guerilla gardeners, die bloemen en eetbare gewassen zaaien en poten tussen gemeentelijk groen, op andere plekken komen buurtmoestuinen en pluktuinen of zelfoogsttuinen tot stand.
Ook worden er nieuwe verbindingen gemaakt tussen boeren en klanten, de zgn. Pergola-associaties (CSA). Het is een afspraak die gemaakt wordt tussen boeren en klanten, die daarna geen klanten meer zijn maar deelnemer, lid van de boerderij.
CSA = Community Supported Agriculture.

POTAGER STYLE SMALL SUMMER GARDEN WITH MIXED VEGETABLE AND FLOWER RAISED BEDSEigen tuin

Kleine stadstuinen bieden eveneens veel mogelijkheden voor eetbare bos-tuinen en/of vierkante-meter-tuinen. Omdat stadstuinen vaak omringd zijn door andere gebouwen, hebben ze een specifiek microklimaat dat relatief veel warmte, maar weinig licht biedt. Een ideale oplossing voor zo’n tuin is een eetbare bostuin. Na de aanleg geeft zo’n tuin weinig tijd aan onderhoud. Hij houdt zichzelf in stand en je kan er lekker van plukken in de lente, zomer en herfst. Een bostuin is vooral heel erg leuk voor kinderen en biedt veel mogelijkheden voor de natuur – zo ondersteun je meteen de biodiversiteit in de stad.

LINKS

Stichting Gezonde Gronden streeft er naar dat we over niet al te lange tijd voedsel kunnen eten van een gezonde bodem in onze eigen stad of regio: Gezonde Gronden.
(Doelstelling: het in stand houden en herstellen van vruchtbare bodems in Nederland, vanwege de betekenisvolle en onderling afhankelijke samenhangen tussen een gezonde bodem, gezonde planten, gezonde dieren, gezond voedsel en gezonde mensen).

small_active-date-ideas-fruit-picking[1]Een site rijkgevuld met veel koppelingen naar inspirerende informatie en film(pje)s is Eetbaar Nederland.
Ook voor ander initiatieven –
op de pagina Eetbaar Netwerk.

Lees vooral:
Voordelen van Gemeenschapstuinen

• Tegenlicht.vpro.nl: Tips voor uw eigen, eetbare Hof van Eden
• Eetbare planten database: permacultuurnederland.org
• Site over het belang van een gezonde bodem: Gevoel voor Humus

• oosterwaarde.nl/…pergola-associatie – PCA
• denieuweakker.nl/…wtg – Stadstuinderij WTG (Haarlem)
• denieuweakker.nl/…leyduin – Zelfoogst-tuin

Dag van de Stadslandbouw

• Na 2 eerdere edities in Almere (2012) en Rotterdam (2013), is de Dag van de Stadslandbouw uitgegroeid tot het toonaangevende vakevenement op het gebied van stadslandbouw en stadsgerichte landbouw in Nederland. In mei 2014 vindt deze dag” in Utrecht plaats, zie dagvandestadslandbouw.nl.

• smakelijkduurzamestad.nl – is de website n.a.v. Wethoudersconferentie in Groningen: “Waarom zou een gemeente een ‘voedselstrategie’ moeten hebben? En hoe doe je dat?”
Download het Magazine voor Gemeenten
• Uit je eigen stad is een initiatief in Rotterdam: ze plant, zaait, kweekt en teelt op plekken waar niemand het verwacht: kantoren, braakliggende terreinen, een dak.
Alles wat verbouwd wordt, is te koop in de eigen winkel en wordt geserveerd in het restaurant.

• Hoe we onze omgeving kunnen opeten: