POLITIEK & OVERHEID

Tot nu toe heeft Duurzaam Zwolle zich verre gehouden van politieke uitspraken.
Ik denk echter dat we er niet meer onderuit komen wat zaken hier aan de orde te stellen die rechtstreeks te maken hebben met ons streven naar een duurzame en rechtvaardige wereld. Een wereld waar ook de komende generaties probleemloos en met een gelijkwaardige, natuurlijke rijkdom van kunnen genieten.

Het politiek gedrag wereldwijd heeft vaak weinig te maken met zorg voor mens, milieu, leven, aarde of met ethiek. Financiële belangen lijken voortdurend een grotere rol te spelen dan menselijk/ethische belangen of met de bescherming van de aarde voor toekomstige generaties.
En dat allemaal terwijl er wereldwijd genoeg wordt geproduceerd om iederéén aan voldoende middelen van bestaan te helpen. Er is simpelweg géén tekort. De rijkdom is alleen erg slecht verdeeld!
Zo werd er het afgelopen jaar bijna 13 keer zoveel uitgegeven aan oorlogsvoering, als nodig was geweest om de armoede in de wereld compleet uit te bannen…
En om dichter bij huis te blijven: de hoeveelheid voedsel die teveel gegeten wordt door mensen met overgewicht zou genoeg zijn om 300 miljoen mensen te voeden.

Ook de mensen die het nu in Den Haag voor het zeggen hebben, lijken aan het lijntje zitten van de grote industrieën en bedrijven. Bezuinigen staat voorop, niet het beleid wat er aan ten grondslag zou moeten liggen.

Wat doet de politiek wel?
Politiek wordt gebruikt om de gevestigde economie te steunen, vrijheid van handel te regelen waar er aan verdiend kan worden, vrijheid van handel te beperken als het niet goed uitkomt.
De banken en grote bedrijven krijgen alle ruimte. Onder het mom van onze veiligheid, wordt onze vrijheid steeds verder ingeperkt.
De productie van voedsel is steeds meer in handen van steeds minder mega-concerns – de chemische industrie. Of we het willen of niet…

[…] Reiné