PERMACULTUUR

Ontstaan

Permacultuur is in de jaren ‘70 in Australië ontwikkeld als reactie op de verwoestende effecten van intensieve landbouw. Twee biologen, Bill Mollison en zijn student David Holmgren, gingen onderzoeken hoe het werkt in een natuurlijke ecosysteem.
Natuurlijke ecosystemen zijn heel vruchtbaar, productief, zijn veerkrachtig en breiden zich vanzelf uit zonder dat iemand aan komt rennen met kruiwagens vol meststof en een ploeg.
De natuurlijke ecologische regels en systemen die ze zagen hebben ze ontwikkeld en vertaald naar een ontwerpmethode die permacultuur heet.

De drie basisbegrippen

… voor een permacultuurontwerp zijn:

  • Zorg voor de aarde
  • Zorg voor de mensen
  • Eerlijk delen van de overvloed: beperken van je eigen consumptie en wat overblijft met elkaar en met ons (eco)systeem delen (denk bij delen aan: land, spullen, tijd, vaardigheden, voedsel enz.)

Pas als een ontwerp aan deze principes voldoet mag het permacultuur heten.

Andere belangrijke principes zijn (o.a.) dat belangrijke functies ondersteund worden door meerdere elementen: als je fruit wilt oogsten dan zorg je ervoor dat je meerdere soorten fruit in de tuin hebt groeien. Als je alleen appelbomen hebt, en de oogst faalt, dan heb je niks. Als je een mengsel van fruitbomen hebt, kleinfruit, inheemse fruitstruiken enz. die ook op verschillende tijdstippen bloeien en te oogsten zijn, dan verspreid je het risico van slechte omstandigheden in bijv. het weer.
Nadat een permacultuurtuin of -bos is aangelegd gaat het verder zonder grondbewerking en bestrijdingsmiddelen.

Een manier van denken

Permacultuur gaat niet alleen over landbouw maar over een hele manier van denken en organiseren. Elk element heeft een functie en een nut. Niet “bestrijden” is de aanpak maar “ondersteunen”. Het is een systeem dat uitgaat van volkomen biodiversiteit.
Het is daarmee toepasbaar op de héle cultuur. Ook voor mensen geldt dat iedereen een plek en een functie heeft. In de sociale context betekent het dat niemand zich hoeft te conformeren – er is plek voor elke eigenschap en elk talent.

Zie ook: PERMACULTUUR THUIS – Duurzaam in de achtertuin

LINKS

www.permacultuurnederland.org – veel informatie, inspiratie, downloadbare cursussen enz.
www.ecodorpzwolle.nl/perma.htm – voor een goede compacte uitleg.

Zie ook bij INSPIRERENDE VIDEO’S onder “Voedsel & Permacultuur”.