PERMACULTUUR THUIS

Duurzaam in de achtertuin

Elke achtertuin en buitenruimte biedt mogelijkheden om eigen voedsel te verbouwen en de natuur een handje te helpen. Je eigen voedsel zaaien en oogsten geeft enorme voldoening en ook met een hele kleine ruimte (een balkon bijv.) kun je behoorlijk veel groenten en kruiden laten groeien.
Maar hoe kan je je tuin zo ontwerpen dat het vruchtbaar en productief is en tegelijk onderhoudsarm en natuurvriendelijk?Permacultuur biedt daar een mooi systeem voor!
Onder Biodiversiteit – Permacultuur op deze site staat een uitgebreide uitleg.

In de permacultuurtuin zorg je er voor dat alles tenminste drie functies heeft, daarmee zorg je voor een veerkrachtig systeem dat efficiënt in elkaar steekt en minder arbeidsintensief is. Zo is een vijver een opslagplek voor water, maar houdt ook warmte vast en het reflecteert licht. Rondom je vijver kan je planten plaatsen die meer warmte nodig hebben ‘s nachts, die profiteren van de warmte die dan door het water afgegeven wordt. Je kunt een vijver zo plaatsen dat hij licht reflecteert waar het nodig is, bijv. op een wat donkere hoek waar je dan wél bepaalde planten kunt laten groeien. Als je kippen hebt kunnen ze uit de vijver drinken – minder werk voor jezelf.
Een vijver heeft dus meerdere nuttige functies in een tuin en met een goed ontwerp kun je ze allemaal benutten!

Met een goed permacultuurontwerp zorg je ervoor dat de ruimte en de bronnen die je hebt op een zo efficiënt mogelijke manier gebruikt kunnen worden, terwijl het ontwerp ook zorgt voor een zelfonderhoudend, veerkrachtig systeem – een kringloop.
Een permacultuurtuin is te herkennen aan zijn biodiversiteit, lage arbeidsintensiteit (geen spitten bijv.), optimaal gebruik van de kwaliteiten van alle elementen in de tuin en de hele ruimte, dus verticaal en horizontaal. Met een permacultuurtuin ben je (na de arbeidsintensieve aanleg) vooral bezig met oogsten en genieten. Een permacultuurtuin is mooi en uiterst milieuvriendelijk!

Nieuwsgierig?

Kijk voor meer informatie op:
www.permacultuurnederland.org
www.transitiontowns.nl/de-handen/eetbare-tuin
www.transitiontowns.nl