OLIËN & VETTEN

Het rommelt behoorlijk in de olie- en vetwereld.
Naast allerlei vermeende gezondheidsclaims en het wijzen met het vingertje naar van oudsher veelgebruikte producten als boter en andere vetten van dierlijke oorsprong, hebben veel alternatieven ook de nodige problemen veroorzaakt. En kunnen claims niet waarmaken. Integendeel!
De productie van palmolie heeft op veel plekken op aarde een verwoestende uitwerking op het milieu ter plaatse en daarmee op de leefgebieden van de oorspronkelijke bewoners waaronder bedreigde diersoorten.

Inmiddels blijken allerlei claims over gezondheid doorgeprikt te worden en zijn de alternatieven alles behalve onverdacht…

Wij adviseren voor dit moment:
Gebruik koudgeperste en verder onbewerkte oliën. En wees, tenzij je veganist bent, niet bang voor boter! Vet is nodig om gezond te blijven. Veel koolhydraten nuttigen is nog eerder schadelijk dan het eten van vet.

Boter en Margarine
mens-en-gezondheid.infonu.nl/…boter-versus-margarine
Wat is gezonder om op mijn brood te smeren, margarine of roomboter?
foodwatch.nl/…vraag van de maand – augustus 2012
Butter vs Margarine: The Big Fat Butter Lie
Read more: trueactivist.com/…butter vs margarine the big fat butter lie

Canola Olie
Het heette eerst raap(zaad)olie, makkelijk te telen, goedkoop. Vroeger werd raapzaad en het verwante koolzaad met bijbehorende olie in Nederland op grote schaal verbouwd en geconsumeerd. Toen bleek met name de koolzaadvariant giftig…
Zie/luister www.mkatan.nl/radio-en-tv/402-2-mei-koolzaadolie.
Het werd en wordt voor meerdere doeleinden gebruikt, bijv. als industriële olie en als dieselolie.
Om het voor menselijk consumptie geschikt te maken moest er wat aan de samenstelling gebeuren. Ook de smaak was een probleem, dat is op te lossen door het flink te verhitten. Dan krijg je echter ook weer transvetten – niet ideaal.
Eigenschappen aanpassen ging van oudsher goed met selectief kweken en kruisen. De onhandige naam en de reputatie hebben er toe geleid dat er in Canada een nieuwe naam is verzonnen: “Canola” = Canadian Oil, Canola olie… en het wordt daar verkocht als bakolie. Het is in Europa niet toegestaan omdat het nu vooral wordt geperst van genetisch gemodificeerde zaden.
Dat is gedaan om het resistent te maken tegen bestrijdingsmiddelen.
Er is gedoe over het product, zoals hier te lezen:
“Canola Oil is a Classic Example of Food Fraud (Learn more: www.naturalnews.com)”. Gezond is toch anders…
Het zit in echter in allerlei fabrieksproducten, zoals de “Disney-koekjes” die nu bij Zeeman worden verkocht. Nu mag hier te lande niets zonder etikettering worden verkocht als er meer dan 0.9% GMO in zit…
In Nederland wordt nu weer op grotere schaal koolzaad voor de olie verbouwd, ook voor de voedingsindustrie.

Uit:
de 10 meest ongezonde, kanker veroorzakende voedingsmiddelen“:
Gehydrogeneerde oliën
Voorbeelden van gehydrogeneerde oliën zijn margarine en andere kunstboters. Deze worden doorgaans vaak gebruikt om kant en klare producten langer houdbaar te maken. Maar gehydrogeneerde oliën veranderen de structuur en flexibiliteit van celmembranen in het lichaam, wat kan leiden tot een slopende ziekte als kanker. Sommige fabrikanten stappen over op palmolie en andere, veiligere alterna­tieven, maar transvetten worden nog steeds veelvuldig gebruikt in kant en klare producten.

LINKS

Een goed overzicht van de laatste inzichten met veel verwijzingen staat in een dossier op hetkanWel.nl.

TAGS

raapolie raapzaadolie