MEUBELS

Op het gebied van meubilair is veel milieuwinst te halen!
Plaatmaterialen als spaanplaat, en in mindere mate MDF en multiplex, zijn verlijmd met producten waaruit nog jarenlang schadelijke gassen (zoals formaldehyde) kunnen vrijkomen.
De lak, die gebruikt wordt om die gassen op te sluiten, zijn producten uit de chemische industrie.

Nieuw

Vraag jezelf af of je iets écht mooi vindt of dat het een kick geeft omdat het zo leuk in de huidige trend past.
Het meest duurzaam zijn immers de spullen waar je iets bij voelt, waar je je aan hecht, die een geschiedenis hebben of krijgen, waardoor ze vanzelf lang meegaan.
Zoals grootmoeders kastje eindeloos gekoesterd wordt en gerepareerd en opgeknapt.
Tijdloos is een toverwoord!

  • Koop bij voorkeur meubelen van massief hout – met FSC-keur uiteraard – en afgewerkt met simpele producten als olie, was, zeep of natuurverf.
  • Kijk of ze gemakkelijk te demonteren zijn, zodat de onderdelen weer te recyclen zijn of probleemloos in de kringloop terug kunnen.
  • Kijk naar de herkomst van de stoffering – veel schuimproducten zijn schadelijk door vrijkomende brandvertragende middelen, voor afwerking in textiel van zitmeubelen heeft wol de voorkeur, mooi en slijtvast, maar dan natuurlijk wel van dieren die met respect worden behandeld.
  • Of koop meubelen van hergebruikt hout of houtresten.
    – Afgedankt steigerhout is nu wel op, dus zelfs als de planken echt zijn (ze worden ook op grote schaal nieuw gemaakt), zijn ze door de meubelmaker vrijgemaakt door in ruil nieuwe planken aan de aannemers te leveren…!
    – Bamboe groeit zeer snel, neemt 4 x meer CO₂ op dan hout en geeft zelfs 35% meer zuurstof af. Het is hard, en is te gebruiken als vloer en uitstekend voor gebruik in meubelen.

Tweedehands / Vintage

Dat scheelt grondstoffen. En omdat het nieuwe er af is zullen er meestal minder (schadelijke) stoffen uitgeademd worden.

Haal de spullen van dichtbij!

Meubelmakerijen & Leveranciers

Vraag naar de herkomst en eigenschappen van de materialen!

Voor duurzame meubels kunt u onder meer terecht bij gespecialiseerde meubelmakerijen, zoals:
[…]