LABELS

Om te laten zien dat producten voldoen aan standaard regelgeving (bijvoorbeeld EU-regelgeving) worden labels gebruikt. Labels worden ook gebruikt voor een serie producten van een producent, waarbij de producent zelf de criteria bepaalt, maar het toezicht bij een derde onderbrengt (bijv. UTZ-certified). Het verschil met een keurmerk zit in de onafhankelijkheid van de toeziende organisatie en de toepassing voor een of meer producenten.
De termen keurmerk en label worden nog wel eens door elkaar gebruikt…

Bio+ | Bioplus
biopluslogo[1]
Het doel van het Bio+merk is het aanbieden van een goed herkenbaar merk biologische (vers)producten. Alle producten zijn 100% biologisch en kunnen ook fairtrade zijn. Dit is te zien aan het EKO-keurmerk en indien van toepassing aan het MaxHavelaar-merk.

EU-label
EU[1]Het zogenoemde “Euro-blad” is sinds juli 2010 verplicht voor voorverpakte biologische voedingsmiddelen die in een van de EU-lidstaten zijn geproduceerd en aan de opgelegde normen voldoen. Naast het EU-logo mogen nog steeds andere particuliere, regionale of nationale logo’s worden aangebracht.
Het Europese bio-keurmerk betekent dat een product voldoet aan de eisen de Europese wet- en regelgeving aan biologische landbouw en voedselproductie stelt. De nadruk ligt daarbij op milieuvriendelijk werken en dierenwelzijn.

EcoSocial-label
logoCertificadoEcoSocialIBDEen Braziliaans label dat wordt beheerd door de controle-organisatie IBD, die zelf de controles uitvoert.
Het label geeft aan dat de producten geproduceerd zijn in goede arbeidsomstandigheden met aandacht voor het milieu. Er is ondersteuning van de landbouwers bij het vermarkten van hun producten.
IBD is een Braziliaanse controle- en certificatie-instelling die meer dan 4.200 landbouwers certificeert. IBD doet ondermeer controle inzake biologische landbouw, Demeter.