KUNST & CULTUUR

In feite is een kunstwerk, een cultureel gebeuren, vanuit zichzelf héél duurzaam. Het vergt niet noodzakelijkerwijze verre reizen, is altijd beschikbaar, en als het goed is hecht je je er sterk aan waardoor het ook nog eens heel lang meegaat! Met name performances, voorstellingen, uitvoeringen, concerten – heel veel effect bij weinig materiële investering.
Muziekinstrumenten zijn ook een mooi voorbeeld: hoe ouder, hoe gewilder!
duurzame kunst Hoe kunst de wereld redt. Gaat dat zien – t/m 25 augustus 2013 – in het GEM/Gemeentemuseum in Den Haag.

Modeketens beginnen ‘duurzame’ kledinglijnen, ondernemers verkopen alleen ‘duurzame’ producten in de supermarkt en politici ijveren voor ‘duurzame’ energie. Verantwoordelijkheid voor natuur en milieu is populair geworden.
Maar ‘groen-doen’ zet volgens vijf Haagse culturele instellingen geen zoden aan de dijk. Daarom organiseren ze een tentoonstelling over de relatie tussen kunst, techniek en natuur. De wereld moet veranderen en kunst kan daarbij de weg wijzen. Verwacht echter geen praktische oplossingen, maar bewustwording van de aanwezigheid van de natuur in het dagelijks leven. Bezoekers gaan daardoor inzien hoe belangrijk het is om goed met de natuur en het milieu om te springen. Het GEM, dat het hart van de ‘kunstmanifestatie’ vormt, toont onder meer een ‘aqua morgana’, dat met spiegels een indruk geeft van de verrassende bedrijvigheid in een sloot. Het geheel vormt een drieluik met een evenwichtige compositie. Toch zijn het niet de voorbeelden van natuurkunst die het meeste tot de verbeelding spreken. Interessanter zijn de werken die in beeld brengen hoe er in de samenleving over natuur wordt gedacht.

LINKS
www.openateliers.nl – agenda van Open Atelierdagen en Atelierroutes in Nederland

Deze website wordt niet meer onderhouden – er is gelukkig nog wel veel te zien:

Ecologische Kunst?! Stichting ArtEko