KEURMERKEN KLEDING & TEXTIEL

Biologisch textiel

Er zijn verschillende keurmerken voor biologisch textiel:
‘Global Organic Textile Standard’ (GOTS). Bij deze producten zijn de gebruikte vezels op biologische wijze geteeld.
Het doel van GOTS is de eindconsument te verzekeren van het biologische karakter van het textiel door het definiëren van vereisten met betrekking tot het oogsten van de grondstof, via milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde productie tot en met de etikettering.

gots logoOm in aanmerking te komen voor het GOTS keurmerk dient men aan de volgende criteria te voldoen:

  • de grondstoffen dienen natuurlijk te zijn en geteeld op biologische wijze
  • iedere stap in de productie, verwerking, fabricatie, verpakking, labeling, export, import en distributie van alle natuurlijke grondstoffen voldoet aan de door GOTS vastgestelde criteria t.b.v. milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie.

Biologisch katoen

De OE 100 Standard is van toepassing op producten die 100% bio­lo­gisch katoen bevatten. De OE 100 Standard verzekert de con­su­ment dat het product 100% gecertificeerde biologische vezels bevat.

Producten die een OE 100 Standard hebben mogen de volgende claims gebruiken:

  • ‘Made with 100% organically grown cotton’ – Voor producten die 100% biologisch katoen bevatten
  • ‘Made with organically grown cotton’ – Voor producten die 95% of meer biologisch katoen bevatten en waarbij de rest van het product niet bestaat uit katoen.

oe-100 logoDe OE 100 Standard vereist dat alle katoen biologisch geteeld is en stelt eisen aan de manier waarop de aankoop en het gebruik van de biologische katoen wordt gedocumenteerd gedurende het gehele proces vanaf de bewerking van de grondstof, zodat dit door het gehele proces getraceerd kan worden.
Als een product gecertificeerd is met de OE 100 Standard wordt het OE 100 Standard logo gebruikt. Voor meer informatie over dit keurmerk verwijzen we naar de website.fairwear logo

Eerlijke productie

Fair Wear Foundation (FWF) zet zich in voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, in landen waar kleding wordt geproduceerd voor de Nederlandse en de Europese markt.

MADE-BY, Lees: Keurmerken onder de loep: MADE-BY

Hier staat een overzicht van verschillende keurmerken met hun betrouwbaarheid. En hier de legenda.