KEURMERKEN & LABELS

Om producten te kunnen beoordelen voor wat betreft duurzame grondstoffen, productiewijze, gebruikseigenschappen, eerlijke handel, zijn er nogal wat keurmerken en labels in omloop. Ook worden vaak handelsnamen gebruikt om kwaliteiten te suggereren.
Hieronder wat kenmerken:

 • Keurmerk
  Een product met een keurmerk is door een onafhankelijke instantie gekeurd op verschillende eigenschappen.
 • Label
  Om te laten zien dat producten voldoen aan standaard regelgeving (bijvoorbeeld EU-regelgeving) worden labels gebruikt. Labels worden ook gebruikt voor een serie producten van een producent, waarbij de producent zelf de criteria bepaalt, maar het toezicht bij een derde onderbrengt. Het verschil met een keurmerk zit in de onafhankelijkheid van de toeziende organisatie en de toepassing voor een of meer producenten.
  Labelen wordt gebruikt om te laten zien welke grondstoffen een product bevat. Afhankelijk van de regelgeving komt er minder of meer tevoorschijn van de bestanddelen. Kleine fracties hoeven vaak niet te worden vermeld.
 • Handelsnaam
  Een handelsnaam wordt wel gebruikt om een zekere kwaliteit te suggereren die het product niet per se hoeft te hebben. Dat werkt dus meer als een verkooppraatje.

Labelen wordt niet zelden gebruikt om het verschil met andere soortgelijke producten zichtbaar te maken. Een goed label hoeft dus niet te betekenen dat de best mogelijke prestatie wordt geleverd. Afhankelijk van de stand van de techniek worden labels bijgesteld. Dus wat in een bepaalde periode nog goed heet, kan volgens nieuwere opvattingen in een volgende periode achterhaald heten.

– zie bij ‘apparatuur’ – e-label apparatuur
– zie bij ‘voedsel’ – logo’s: handelsnamen, keurmerken en labels
– zie bij ‘persoonlijke verzorging’ – keurmerken (textiel)
Andere sites:
– www.labelinfo.be – een overzichtelijke site van onze zuiderburen
– umweltschutz.ch – héél uitgebreid – Duitstalig