ISOLATIE

Als we het hebben over isoleren kan het gaan om geluid en om warmte(koude) isolatie. De gebruikte materialen kunnen gedeeltelijk overeenkomen, maar de praktijk wijst uit wat in een bepaalde situatie de beste oplossing is.

Thermisch isoleren

Isoleren is een vak apart. Vooral bij thermisch isoleren in bestaande bouw moet je goed weten wat je doet en wat de gevolgen zijn voor de vochthuishouding. Schakel bij voorkeur een bouwkundig (bouw­fysisch) adviseur in.

Natuurlijke materialen als schapenwol, cellulose e.d. hebben een vochtbufferend vermogen. Ze zijn daarmee geschikter voor damp-open constructies. Zie deze pagina voor een overzicht.
Er treden daarmee over het algemeen minder snel vochtproblemen op. Het blijft echter sterk afhankelijk van de situatie en de manier van aanbrengen!
Een uitgebreid overzicht van alle mogelijke isolatiematerialen mét leveranciers in de buurt is te vinden op www.houhetwarm.nl. Ook is er de nodige informatie te vinden over warmteopwekking. Leveranciers van tevoren selecteren op duurzame producten lijkt niet mogelijk…
hoehetwarm-logo[1]

 

Geluidsisolatie

Bij geluidsisolatie hebben we het over drie verschillende zaken: akoestiek (hoe klinkt geluid, muziek in een ruimte), isolatie van luchtgeluid (spraak, verkeer) tussen ruimten onderling of over contactgeluid (bijvoorbeeld het lopen op een woningscheidende vloer of kloppen op de wand).
Geluidsisolatie valt buiten het bestek van deze site.
Lees verder op wikipedia.org/…Geluidsisolatie