INZAMELING
Inzameling varieert nogal per gemeente.
In veel gemeenten staan containers voor het gescheiden aanbieden van afval, zoals plastic, glas (blank en gekleurd), oud papier, plastic.
Ook zijn er plaatselijk containers voor tweedehandskleding. Zgn. grof vuil, apparatuur als koelkasten en groot tuinafval kunnen vaak op afroep worden opgehaald.
In steeds meer plaatsen wordt het restafval in ondergrondse containers verzameld – te openen met een pasje.
In andere gevallen kunt u zelf aanbieden bij de plaatselijke afvalverwerking – afhankelijk van het soort afval is het gratis of wordt een vergoeding gevraagd.
Informeer voor de mogelijkheden en de data bij uw gemeente of plaatselijk afvalverwerkingsbedrijf!
AFVALSCHEIDING ZWOLLE
ROVA is de afvaladvies-, regie- en verwijderingsorganisatie van 19 gemeenten in Midden- en Oost-Nederland. Samen met haar aandeelhouders wil ROVA een bijdrage leveren aan een schone en duurzame samenleving. De afvalzorg wordt daarin verder verbonden aan andere thema’s zoals het beheren van de openbare ruimte, het verduurzamen van onze energievoorziening en het terugdringen van CO₂-emissies.
Soms is het best lastig, dat afval scheiden. Wat is het en waar moet het naar toe. ROVA helpt u graag op weg.
Via het Afval-ABC vindt u informatie en tips over het voorkomen, scheiden en recyclen van de meest voorkomende afvalsoorten.
Via de afvalkalender kunt u met uw postcode en huisnummer alle inzameldata van rest- en gft-afval, plastic en oud papier (indien van toepassing) vinden.
Gemeente Zwolle
- GFT – In Zwolle zit er nog twintig procent groente-, fruit- en tuinafval ofwel gft in het restafval. Dat is zonde, want gft-afval kan goed hergebruikt worden. Zo produceert Rova groen gas en hoogwaardige compost uit gft. Om te voorkomen dat het tuinafval bij het restafval terechtkomt presenteren de gemeente Zwolle en de Rova een nieuw inzamelmiddel: de tuinzak
- KCA – Klein Chemisch Afval: Klein chemisch afval kunt u bewaren in de blauwe of rode chemobox. Deze box moet u voor lediging persoonlijk aanbieden bij de chemokar.
Tot KCA behoren:
Huishoudelijk: batterijen, spaarlampen, tl-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen.
Medisch: kwikthermometers, injectienaalden, medicijnen.
Doe-het-zelf: verf, lak, terpentine, kwastreiniger, kwikschakelaars.
Hobby: fotofixeer, ontwikkelaar, salpeterzuur, zwavelzuur, zoutzuur.
Vervoer: accu’s, benzine, olie, oliefilters.
Voor meer informatie zie de website van ROVA