GRONDSTOFFEN | VEZELS

Deze pagina is nog in bewerking.
Op deze site vindt u ook gedetailleerde informatie:
gaaf-kleding.nl/…materialen-en-productie.

Achtergrond: Hoe diervriendelijk is de mode?

Lees op blog.nudge.nl (28-3-2014)

Bamboe


Bamboe is als grondstof voor textielvezel en kleding sterk in opkomst. Bamboe groeit bijzonder snel en kent bij de teelt een heel groot aantal nadelen van de katoenteelt niet. Het is ook nog eens prettiger om te dragen. In eerste instantie was er vooral aanbod van basiskleding (ondergoed) voor mannen, inmiddels het assortiment flink gegroeid en is er ook een afdeling voor vrouwenkleding.
Maar of de productie van de vezels duurzaam gaat, dat is maar weer de vraag…
Lees:
Bamboe-kleding en -textiel – is dat wel zo schoon en milieuvriendelijk…
Bamboe vs katoen:
Bamboe als alternatief voor katoen de feiten op een rij.
Duurzaam Nieuws: Modewereld gaat voor bamboe.

Brandnetel

Helaas… de Nederlandse producent van kleding op basis van brandnetelvezels, Netl, is gestopt met de productie.

Hennep

Hennep, soms ook wel hennep-katoen genaamd, is gemakkelijk te telen, ook in onze regio, en stelt als plant heel weinig eisen. Het gewas is voor velerlei doeleinden inzetbaar, zowel voor de productie van touw, in de bouw als isolatiemateriaal en voor versterking van bouwmaterialen. En de vezels zijn dus ook te gebruiken in kleding.

Katoen (Eco-)

De productie van gewoon katoen beslaat 2,5 % van de beschikbare landbouwgrond maar gebruikt 16% van alle bestrijdingsmiddelen! Het heeft ook nog eens veel (schaars) water nodig… zie ook hierboven bij Bamboe (onder het kopje DuurzaamNieuws). Alvast een link met een documentaire over de reguliere katoenteelt in India.

Kunstzijde

(Rayon-Viscose)
Restvezels uit de katoenindustrie (linters) die te kort zijn om nog te kunnen spinnen, maar ook cellulose uit andere bronnen zoals houtvezels en bamboe kunnen via chemische processen tot cellofaan en tot garens worden verwerkt. Het klassieke proces is niet volkomen schoon, daar wordt nog wel aan gewerkt (wiki/Viscose).
Zie ook hieronder: Lyocell.

Lyocell | Tencel

Lyocell is een viscose, op basis van houtcellulose van de Eucalyptusboom (FSC). Door een nieuw productieprocedé is het aanmerkelijk milieuvriendelijker dan de aloude Viscose en Rayongarens. Het is volledig biologisch afbreekbaar. Het is vrij van chemische stoffen en chloorvrij gebleekt. Het productieproces van Tencel (de handelsnaam van Lyocell) is gebaseerd op een gesloten kringloopsysteem dat de gebruikte middelen recyclet. Het is voorzien van het EU Ecolabel.
“Tencel is zacht als zijde, sterk als polyester, makkelijk te verzorgen als acryl, koel en plezierig als linnen, warm als wol, en absorbeert vocht beter dan katoen” – zie ook op: gaaf-kleding.nl/…materialen-en-productie.

Polyacryl

Of simpel acryl: Een kunstvezel die in eigenschappen een beetje lijkt op wol. De sterkte van de vezel komt overeen met die van katoen. […]

Polyamide

Polyamide is de chemische benaming voor o.a. allerlei nylonsoorten. Nylon, een van de oudere kunststofvezels, wordt in de kledingindustrie gebruikt voor de productie van “nylons” (nylonkousen en –panty’s, leggings, lingerie.) en als versterkende vezel in sokken en dergelijke. Puur wordt het als kledingtextiel nog maar weinig gebruikt, gezien het gebrek aan absorberend vermogen. 
Nylon wordt, gezien de grote sterkte en slijtvastheid, ook gebruikt als grondstof voor tapijt, koorden en kabels en voor veel andere (industriële) producten, waaronder tandwielen.

Polyester

(waaronder hergebruikt PET)
Fleece wordt gemaakt van hergebruikt PET (vooral drankflesjes) en is sterk warmte-isolerend. Helaas komen er bij het wassen fijne vezels vrij die via het afvalwater in zee kunnen komen en daar weer bijdragen aan de vervuiling (plastic soep)…

Polyester wordt onder de merknaam Trevira CS veel ingezet als brandveilige grondstof voor woningstoffering zoals gordijnen en vitrage. Door allerlei technieken kan het veel verschillende visuele eigenschappen meekrijgen, zodat het soms nauwelijks van natuurvezels te onderscheiden is.
In kleding is het minder populair omdat het weinig vocht kan absorberen.

Polypropyleen (of Polypropeen)

[…]

Raffia

[…]

Sojavezels

Behalve dat ze worden gebruikt in voeding zijn ze ook geschikt voor verwerking als textiel…
[…]

Vlas

Vlas is de grondstof voor linnen, van oudsher een edel soort textiel. Uit de zaden van de vlasplant wordt lijnolie gewonnen. (wiki-Vlas)

Wol

Het meest bekend is schapenwol, maar ook van andere diersoorten wordt het haar of de vacht gebruikt als grondstof voor textielsoorten. We onderscheiden o.a. Merino (van het merinoschaap – in Nederland zeldzaam maar wereldwijd heel algemeen), Alpaca (van berglama’s), Mohair (van de angorageit).

De manier waarop schapen worden gehouden verschilt nogal. Iets om op te letten!
[…]

Zijde

Zijde wordt gewonnen van de cocon van de zijderups. Het is een arbeidsintensief procedé, waardoor de prijs vrij hoog is.
[…]