GEZONDHEID (voeding)

Voor een algemene beschrijving van gezondheid – zie begrippen.

Steeds meer voedingsmiddelen bevatten voedingsvreemde componenten. Dat zijn doelbewuste toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen (additieven) die de producten op het oog beter laten lijken. Maar ook residuen van bestrijdingsmiddelen die tijdens de kweek van groente en fruit worden gebruikt of schadelijke stoffen die al in de grond of de lucht aanwezig waren.
Ernstiger wordt het wanneer voedingsmiddelen door genetische modificatie, lichaamsvreemde eiwitten zijn gaan bevatten die weer tot allergische reacties of erger kunnen leiden. (zie GMO)
De vraag is voor wie dat beter is: voor de producent of winkelier die daardoor beter verkoopt of voor de klant die dan toch maar beter een minder gaaf maar zuiverder appeltje kan kopen omdat dat beter voor zijn gezondheid is.

We hebben goed en goedkoop drinkwater. Ook al zijn de zuiveringstechnieken inmiddels heel erg goed, er zijn aanwijzingen dat bijv. onze vruchtbaarheid afneemt omdat hormonen a.g.v. pilgebruik, of stoffen die zich als zodanig gedragen, tóch in ons drinkwater terecht zijn gekomen. Weekmakers, die vrijkomen uit plastics, vertonen hormoonverwant gedrag.

In feite komt het erop neer dat het gebruik van alleen biologische voeding tot enige zekerheid met betrekking tot onze gezondheid leidt…

foodwatch_logo-kFoodwatch is dé voedselwaakhond van Nederland. Samen met consumenten zoals jij zetten we ons in voor jouw recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel. We laten zien waar het fout gaat en wijzen beleidsmakers en producenten op hun verantwoordelijkheid om consumenten te beschermen. We zijn volledig onafhankelijk. Dit betekent dat we voor en door consumenten werken. Doe je mee? meer