EIWITTEN

Eiwit is een verzamelnaam. De verschillende soorten eiwitten bevatten verschillende soorten aminozuren die we allemaal nodig hebben. Eiwit kan voor verbranding worden gebruikt, de aminozuren worden ook voor de opbouw en vernieuwing van de verschillende menselijke cellen gebruikt. Vlees, vis en gevogelte zoals kip leveren veel eiwit, net als melk, kaas en eieren.
Ook in plantaardig voedsel zit eiwit, denk aan brood, noten, bonen en linzen. Dierlijk eiwit bevat voldoende van alle essentiële aminozuren. Bij plantaardig eiwit verschilt dat per product. Alleen soja bevat voldoende van alle essentiële aminozuren.
Vegetariërs en vooral veganisten moeten er daarom iets beter op letten welke producten met eiwit zij eten.
Overigens geldt voor iedereen dat gevarieerd eten een goede manier is om gezond te blijven. De productie van dierlijk eiwit is inmiddels een grote belasting voor onze planeet geworden.

De Club van Rome stelt dat het eten van vlees leidt tot dierenleed, verlies aan biodiversiteit, honger en klimaatverandering. Dieren eten eten op. Voor ons vleesrijke menu is ongeveer 1,2 hectare landbouwgrond nodig, terwijl een vegetariër met 0,2 hectare toe kan. We komen landbouwgrond tekort als de gemiddelde Indiër en Chinees evenveel vlees gaat eten als de westerling. Graan en soja voeren aan vee veroorzaakt honger en laat het regenwoud verdwijnen. En dan is er nog het klimaat. Een koe is geen stukje natuur, maar een klimaatopwarmer. Door de methaanrijke uitlaatgassen van de koe, is zij schadelijker dan een auto. (Methaan is een 23x sterker broeikasgas dan CO₂!). […]

Voedingsstoffen: voedingscentrum.nl/… voedingstoffen
Eiwitten: voedingscentrum.nl/…eiwitten

Lees meer over methaan: bosbouwbeleggingen.nl/… methaan