ECOLOGISCH | GROEN

Er zijn heel veel betekenissen aan het woord “ecologie” gegeven. Wat ze gemeen hebben is dat het gaat om een wetenschap als onderdeel van de biologie en dat het gaat om de wisselwerking tussen organismen onderling en hun omgeving.
Het woord “ecologisch” wordt in de dagelijkse praktijk te pas en te onpas gebruikt en misbruikt. Immers ook een legbatterijkip heeft een wisselwerking met alle andere kippen om haar heen.
Of je gewoon bouwt of ecologisch bouwt, in beide gevallen gaat het om de gevolgen van het menselijk ingrijpen en de relatie met de omgeving en andersom, zoals bouwen op plekken met overstromingsgevaar.
Ecologisch is dus lang niet altijd Eco – logisch en het wordt vaak verward met Eco – nomisch.
Kortom het predicaat of etiket “Ecologisch” zegt eigenlijk helemaal niets. Kijk daarom bij “keurmerken”, bijvoorbeeld bij voedsel en bouwproducten, voor meer houvast. Zo is het keurmerk “EKO” is wel verantwoord.
De meest gebruikte betekenis is “met respect voor het natuurlijk evenwicht”.

“Groen”
Ook deze term wordt te pas en te onpas gebruikt. Gesuggereerd wordt: “met respect voor de natuur”. Omdat het misbruik groot is – zie bijvoorbeeld onder “Greenwashing” – heeft deze term sterk aan betekenis ingeboet.