ECODORPEN

Het doel is leef-, woon- en werkgemeenschappen (ecodorpen) tot enkele honderden bewoners in Nederland te realiseren, waarin gemeenschapszin, ecologie en spiritualiteit centraal staan. Radicaal kiezen voor minder. De internationale Transition Towns beweging (TT) beoogt de wereld minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, door middel van lokale projecten.

Paul Hendriksen laat in Deventer enkele voorbeelden zien. Impressie van de in Olst geplande aardehuizen.

 

 

 

Voorbeeld uit Engeland:
hobbithouse

 

Een greep uit de websites:

 • Global Ecovillage Network
  Biedt inspirerende voorbeelden van hoe mensen en gemeen­schap­pen een gezonde, coöperatieve, gelukkige en betekenisvolle leefstijl kunnen hebben.
 • Vereniging Ecodorp
  Informatie over de Vereniging Ecodorp, haar projecten en de initiatieven van haar leden – het doel is recent gewijzigd in: het ondersteunen van een netwerk voor al dit soort initiatieven.
 • Stichting PRO Werelddorp
  Site voor een nieuwe toekomst van de drie maatschappelijke domeinen: publiek, politiek en privaat. PRO is daartoe begonnen met initiatiefgroepen voor de realisering van werelddorpen / ecodorpen.
 • Alminde (Almere)
  Een experimentele nieuwe woonwijk, waar ruimte is voor ecologie, duurzaamheid, innovatie, kunst, architectuur, individualiteit en sociale cohesie.
 • Ecodorp Brabant
  is een vereniging die op een geheel duurzame manier verschillende ecodorpen wil stichten in Brabant.
 • De initiatiefgroep Ecodorp Mooi Gaasterland
  werkt aan de vorming van een ecologische woon- en werkgemeenschap.