E-NUMMERS

Onder E-nummers wordt meestal verstaan een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor humane consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem is echter veel uitgebreider en is opgesteld door de Codex Alimentarius en wordt wereldwijd gebruikt. Deze lijst bevat ook onder andere additieven voor diervoeding.

Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd. Dit geldt echter ook voor sommige additieven voor diervoeding (zoals astaxanthine). Ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de E.
Zie deze link naar Wikipedia voor een pagina met alle toegelaten additieven voor humane voedingsmiddelen, inclusief de maximaal te gebruiken hoeveelheden.

Verschillende stoffen met E-nummers worden als natuurlijk middel al van oudsher gebruikt, andere komen uit de chemische industrie.

Hoewel het gebruik van sommige additieven, zoals conserverings­middelen, te rechtvaardigen is op grond van voedselveiligheid, staat het nut van andere additieven, zoals kleurstoffen en smaakver­ster­kers, flink ter discussie omdat deze niet nodig zijn voor veilige con­sump­tie.
Kleurstoffen worden vooral toegevoegd omdat de consument een product wil dat er mooi uitziet. Smaakversterkers worden toegevoegd omdat door bewaren de smaak achteruit gaat.

NB: Toelating tot de lijst biedt geen garanties voor ongestoord gebruik. Bepaalde mensen hebben een voedselallergie of voedsel­intolerantie tegen bepaalde kleurstoffen (zoals tartrazine) of conserveermiddelen (zoals benzoaten) ontwikkeld.

 

Direct naar de lijst:

nl.wikipedia.org/…/Lijst_van_E-nummers#Indeling

Hier staan lijstjes die ook handig kunnen zijn, uitgezocht op mogelijk dierlijke herkomst en op naamvolgorde:
veganisme.org/…e-nummers