COMPUTER & INTERNET

Hier komen aan de orde:

Hardware (de spullen)

Hoe kleiner het apparaat, hoe zuiniger meestal met stroom. Een laptop gaat aanmerkelijk zuiniger met stroom om dan een PC. Het kost ook nog eens veel minder grondstoffen.
Een groene PC
: Dat was nog even zoeken, maar hij bestaat wel…
Lees waar je op kan letten en waar je kunt kopen.

Beeldschermen
De ouderwetse beeldbuizen zijn een warmtebron, dus niet echt zuinig. Maar ook tussen de platte schermen zitten nog flinke verschillen. Let erop als u iets koopt!
Zuiniger gebruiken: als u nog een oude beeldbuis gebruikt: Blackle is een zuinige zoekmachine, snel en “to the point”; werkt ook besparend bij ledschermen.
De computer in de slaapstand als je hem kort niet gebruikt is een optie, beeldscherm helemaal uit is prima te doen. Bij een laptop is de klep dichtdoen vaak een oplossing om vervolgens weer snel te kunnen starten.

Printers
Inktjetprinters zijn goedkoop in aanschaf maar heel duur in gebruik. De cartridges zijn blijkbaar de belangrijkste inkomstenbron voor de fabrikant. Veel is te winnen door cartridges meerdere malen te gebruiken door ze te (laten) hervullen.
Laserjet is aanmerkelijk goedkoper in gebruik, maar wel duurder in aanschaf.
Als u haast niet print (altijd het beste) is het wellicht een goede optie om helemaal geen printer meer te kopen maar het document elders te laten printen (en indien gewenst te laten vermenigvuldigen). Er is dan meteen een ruimere keuze in papier­soort, afmetingen, afwerking enz.! Gewoon digitaal versturen.

Selectief en bewust gebruik

van de apparatuur scheelt ook heel veel!
Nemen de mogelijkheden je teveel in beslag, wordt je te veel en te vaak afgeleid? Raak je teveel geobsedeerd door de angst iets te missen van alle mogelijke informatie? Heb je last van netwerkstress en reclame, lees snel verder!

Netwerkstress
Sociale netwerken kunnen heel praktisch, nuttig en leuk zijn, maar het kan ook te veel worden.stan marsch
Als je ervan af wilt of personen wilt “ontvrienden”:
ontvrienden op Facebook
suicidemachine: bevrijden van MySpace en Twitter.

Computer handiger gebruiken
Met enige kennis van allerlei handige functies kunt u de tijd die achter de computer wordt doorgebracht verder beperken en bent u sneller klaar!
Het gebruik van sneltoetsen geeft minder kans op RSI en de snelheid van werken neemt enorm toe.
(Binnenkort een overzicht met de belangrijkste tips)

Zoekmachines

Volgens The Times is elke zoekopdracht bij Google goed voor 7 gram CO₂, volgens Google zelf 0,2 gram.
Een Google zoekopdracht zou evenveel energie kosten als één uur licht door een lamp van 11 watt. Daarnaast is de opwekking van elektriciteit die nodig is voor de informatie-en communicatie­tech­no­logie momenteel verantwoordelijk voor 2% van de wereldwijde CO₂-uitstoot.
U kunt klimaatvriendelijk internetten door het gebruik van eenvoudiger zoekmachines, met machines die de klimaatschade neutraliseren en die bijdragen leveren aan het WereldNatuurFonds, of met andere instellingen voor de monitor:

Blackle.nl
Het idee achter Blackle
Een zwarte pagina kost minder energie op een CRT monitor om te laden dan een pagina bestaande uit witte pixels. Met miljoenen hits per dag zou Google duizenden dollars besparen, vandaar deze zwarte variant. Er is geen makkelijkere manier om een steentje bij te dragen aan het milieu. Tevens filtert Blackle sites met aanstootgevende inhoud en toont deze niet in uw zoekresultaten, dus naast energiezuinig ook nog kindvriendelijk.

– Ecosia doneert voor het regenwoud (via WWF).

1069305_10151521865471611_1201513237_n[1]Ecosia werkt zelfstandig.

Greengle.nl
Het doel is voornamelijk mensen ervan bewust te maken wat de invloed van internetten op het milieu is. Elk beetje helpt daarbij. Greengle.nl zet zich in om de CO₂-uitstoot veroorzaakt door internetten terug te dringen dan wel de uitstoot te compenseren. Dit door een milieuvriendelijkere manier van googlen door de winst uit deze website voor 100% te gebruiken voor de aanplant van bomen. Hierbij wordt o.a. Stichting wAarde ondersteunt.

Klik Hier voor meer info.

Zoekt Greengle precies hetzelfde als Google?
Er zijn geen verschillen met uitzondering van het feit dat Greengle aanstootgevend materiaal uitfiltert. Het is dus kindvriendelijk.

– Znout is verdwenen en verwijst nu door naar Ecosia (zie hieronder).
Znout werkte met de technologie van Google, maar kocht haar uitstoot en stroomverbruik terug met certificaten voor hernieuwbare energie.

Lees ook de volgende achtergrondinformatie:
– artikel over het energieverbruik van zoekmachines
– artikel over toenemend energiegebruik van internet

.

Cloud computing

Cloud computing is 
”Het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens”. Dit gebeurt op steeds grotere schaal en heeft dus impact op je indirect verbruik.
Een aanvullend artikel is hier te vinden: proflease.nl/kennisbank/cloud-computing“How Dirty Is Your Data?” is the first ever report on the energy choices made by IT companies including Akamai, Amazon.com (Amazon Web Services), Apple, Facebook, Google, HP, IBM, Microsoft, Twitter, and Yahoo, and highlights the need for greater transparency from global IT brands on the energy and carbon footprint of their Internet infrastructure.Groene hosting


Steeds meer providers worden zich bewust van de consequenties van hun services voor het wereldwijde energiegebruik.

U kunt daar invloed op uitoefenen door voor een “Groene Provider” te kiezen. Op de website van The Green Web Foundation kun je checken of je host CO₂-neutraal is.

small generic badge

Spam en ongewenste reclame

Het verzenden van spam is in Nederland verboden. Voor spamklachten kunt u terecht op Spamklacht.
Ongewenste reclame op uw beeldscherm kunt u blokkeren met Adblock Plus. Er is een versie voor veel verschillende browsers. Installeren is buitengewoon eenvoudig!

Software

Software is de verzamelnaam voor de programmatuur die de computer de gewenste taken laat uitvoeren.
De basis op een computer wordt gevormd door het “besturings­pro­gramma” of “operating system”. De bekendste zijn die van Microsoft (Windows…) en Apple (OS…). Voor smartphones – in feite kleine computers – zijn er aangepaste versies en is o.a. Android ont­wik­keld.
Die besturingsprogramma’s worden veelal standaard bij de apparatuur geleverd en worden betaald.
Specifieke programma’s, zoals “Officepaketten”, designtools (zoals “Photoshop”), tekenprogramma’s, browsers e.d. maken zo optimaal mogelijk gebruik van wat al aan besturingssysteem is meegeleverd. Dat geldt ook voor “drivers”, kleinere programma’s die specifieke apparatuur aansturen zoals scanners, printers, enz.

Daarnaast bestaan er “Open Source”-programma’s, die worden door grote groepen ontwikkelaars en gebruikers doorontwikkeld en zijn gratis. Aan de betaalde programma’s hoef je zelf niets te doen, bij Open Source is enig inzicht wel zo handig. Er zijn echter ondersteu­nings­groepen actief die in alle mogelijke situaties een helpende hand kunnen bieden.

Besturingsprogramma’s als Windows zijn in de loop van de tijd steeds groter geworden en stellen steeds hogere eisen aan de apparatuur. Dat betekent dat als een besturingsprogramma veroudert, en niet meer door de ontwikkelaar wordt ondersteund en geüpdatet, je vaak ook de apparatuur voor een belangrijk deel moet vervangen. Weinig duurzaam dus…

Open Source programma’s blijven meestal veel langer de oudere apparatuur ondersteunen.