COLLECTIEF OPDRACHTGEVERSCHAP
Collectief (particulier) opdrachtgeverschap (CPO) is een particuliere vorm van projectontwikkeling, waarbij een groep particulieren (collectief) volledige zeggenschap over de uiteindelijk te realiseren woningen behoudt.
Er zijn twee varianten in collectief particulier opdrachtgeverschap.
- Bij de eerste variant is er al een groep particulieren die het initiatief nemen en samen een geschikte locatie zoeken
- Bij de tweede variant is de gemeente de initiatiefnemer door locaties te reserveren voor CPO.
Men zoekt dan potentiële bewoners bij een locatie. Het project kan geïnitieerd worden door enkele mensen die hun eigen huis met behulp van CPO willen realiseren. Met deze gedachte worden andere leden geworven, en deze groep mensen worden in vroegtijdig stadium verenigd in een stichting of vereniging zonder winstoogmerk.
De stichting of vereniging wordt de opdrachtgever richting de overige partijen (waaronder bijvoorbeeld de architect en de aannemer) en kan mogelijk worden begeleid door een externe en onafhankelijke adviseur. In het begin worden de statuten opgesteld waarin onder andere wordt vastgelegd hoe de besluitvorming plaats zal vinden. Een aantal besluiten zullen door het collectief in het geheel gemaakt worden, andere beslissingen worden individueel gemaakt.
Een voordeel van collectief opdrachtgeverschap is het schaalvoordeel dat te behalen valt, hierdoor is het sneller mogelijk om een betaalbare woning te realiseren. Daarnaast wordt het risico over het gehele collectief verspreid in plaats van een enkelvoudige opdrachtgever.
Andere voordelen die bouwen in CPO biedt, zijn overeenstemmend met beleidsdoelstellingen:
- Vergroting van de sociale cohesie ofwel sociale binding in een buurt
- Het bieden van woningen op maat voor doelgroepen van beleid
- Differentiatie van het woningaanbod
- Er wordt zeer sterk ingespeeld op de markt.
Nadelen zijn:
- Processen duren vaak erg lang, waardoor veel projecten uiteindelijk niet van de grond komen
- Daarnaast moet geïnvesteerd worden in adviseurs (zoals bouwbegeleiders en architect) en eventueel bouwgrond terwijl dan nog vaak geen hypotheek mogelijk is.
Overige initiatieven:
- Ecollectief
De Ecollectief website geeft informatie over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en CO initiatieven vanuit een duurzaam en ecologisch perspectief. - Ontwerp Je Woning
Ontwerpjewoning brengt particuliere opdrachtgevers bij elkaar die een gezamenlijke voorkeur hebben voor een bepaalde locatie in een stad in Nederland.
COLL. OPDRACHTG.SCHAP ZWOLLE
De gemeente Zwolle heeft in januari 2011 een beleidsnotitie CPO vastgesteld.
Naar aanleiding van deze beleidsnotitie heeft het college besloten dat in Stinspoort (Westenholte) een pilotproject CPO gestart gaat worden. Het gaat om het realiseren van 11 goedkope koopwoningen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de meest pure vorm. De meest pure vorm houdt in dat er een locatie is (in dit geval Stinspoort) waar een groep bij gezocht wordt, die daar voor eigen rekening en risico haar eigen woningen ontwikkelt.
Zoals aangegeven zijn er tot op heden wel een aantal projecten voor CPO gerealiseerd, maar de groep was daar altijd de initiatiefnemer. De groep zocht een locatie om te kunnen ontwikkelen.
In de pilot start de gemeente aan de andere kant van het proces. Er is een locatie voor woningbouw beschikbaar. Potentiële kopers worden geïnteresseerd om de woningen op deze locatie middels CPO te realiseren. Bij de pilotkeuze is gekozen voor een startersproject om zodoende ervaring op te doen met CPO voor lagere prijssegmenten.