CODEX ALIMENTARIUS

De Codex Alimentarius (Latijn voor “voedselboek”) is een verzameling standaarden en richtlijnen met betrekking tot voedsel, productie van levensmiddelen en voedselveiligheid.

De hoofddoelen van de Codex Alimentarius zijn:
– het beschermen van de gezondheid van consumenten
– het verzekeren van eerlijke handelspraktijken in de voedselhandel
– het bevorderen van harmonisering van alle voedselstandaarden, die opgesteld worden door internationale organisaties.

Dat lijkt allemaal heel nuttig.
Op dit moment wordt daar echter door steeds meer mensen anders tegenaan gekeken.
Zo speelt “biologisch” of “duurzaam” geen rol in de beoordeling.

De belangrijkste doelen lijken te zijn:
– de grote bedrijven de dienst uit te laten maken voor wat betreft het vaststellen van wat veilig is en wat niet
– het bevorderen van de vrije handel in het “vrije westen”
– het monopoliseren van de voedselproductie
– het onmogelijk maken om zonder regels alternatieve en zelf gekweekte producten te telen en te verhandelen.

Om aan allerlei voorwaarden te kunnen voldoen moet immers uitgebreid getest worden en duur onderzoek worden gepleegd.
Voor allerlei simpele middelen die al duizenden jaren in gebruik zijn én niet in handen van de groot-industrie, is dat natuurlijk niet uitvoerbaar of betaalbaar.

Zie ook de kritiek: wiki/Codex_Alimentarius#Kritiek