BOUWMATERIALEN
Grondstoffen
Het gebruik van grondstoffen en de energie-inhoud en daarmee de milieubelasting van bouwmaterialen loopt nogal uiteen.
Ook hier geldt, net als met de meeste andere producten: dichtbij gehaald kost minder transport, minder bewerking kost minder energie en basale materialen zijn het gemakkelijkst te hergebruiken of recyclen.
Overigens is er nog wel wat te ontwikkelen op het gebied van bouwmaterialen. Lees: Grondstoffen worden steeds belangrijker, over het relatieve van de nadruk op CO₂. Bij energie-neutraal bouwen komt de nadruk immers hoofdzakelijk te liggen op de gebruikte grondstoffen.
Hoe duurzaam zijn bouwproducten?
Hoe kunnen materialen op milieugebied vergeleken worden? Om een goed beeld te kunnen krijgen van de milieubelasting van een product, is het noodzakelijk om een Levens Cyclus Analyse te maken (LCA). Bij een LCA wordt een product beoordeeld gedurende alle levensfasen. De effecten worden via een rekentool vertaald in de zogeheten schaduwkosten van een product. Hoe lager de schaduwkosten, hoe duurzamer een product.
De milieuclassificaties van het nibe (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) visualiseren het resultaat van de productvergelijking op milieugebied.
Producten
Producten en grondstoffen met het C2C-keur zijn geanalyseerd voor de hele productie, van grondstof en productie t/m de afvalfase. Zie Cradle to Cradle.
[…]
Zie voor meer informatie, adviseurs, leveranciers deze pagina.
BOUWMATERIALEN | NIEUWS
Nu ook een app voor de milieuclassificaties van het nibe
20 november 2013 – Sinds kort is er een Milieuclassificaties app voor iOS en Android beschikbaar in App Store en de Google Play Store. De informatie die beschikbaar is op de website is in zijn geheel in de (gratis) app opgenomen.
(De milieuclassificaties van bouwmaterialen kunnen geheel gratis worden geraadpleegd op www.nibe.info)
De natuur gaat een grote rol spelen in de bouw
Utrecht – 23 september 2013 – We gaan straks bouwen met zeewier. Versteende auberginestelen zijn heel geschikt als gevelpanelen. En de nieuwbouw van het Stedelijk Museum…
Lees verder op cobouw.nl
Hempcrete | Hennep beton
Hennep is een van de snelst groeiende gewassen en zet grote hoeveelheden CO₂ om tijdens de groei. Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 100 tot 120 dagen en groeit op alle types grond. Onkruid krijgt zo geen kans en onkruidbestrijding is dus niet nodig.
Door het gebruik van hennepstro, water en kalk ontstaat een mix die excellente warmte en akoestische eigenschappen heeft. Met Hennep producten wordt al CO₂ bespaart vóór het als bouwmateriaal word ingezet!
Zie op groenebouwmaterialen.nl