BOUWKUNDIG
Bouwen en Milieu
Duurzaam bouwen is bouwen met respect voor mens en milieu.
De bouw zou verantwoordelijk zijn voor 25% van het wegvrachtvervoer, 35% van de afvalstroom en 45% van het Nationale energieverbruik. (bouwendnederland.nl)
De belangrijkste argumenten om duurzaam te bouwen zijn het gevaar van uitputting van grondstoffen en ieders verantwoordelijkheid voor de leefomstandigheden van nu en de toekomst.
Verder zal duurzaam bouwen ook economisch een stuk aantrekkelijker worden: besparing in materiaal- en energiegebruik is onmiddellijk voelbaar in de portemonnee!
Lees meer op Duurzaam Bouwen (DuBo)
Vormgeving en materialen
Belangrijke besparingen zijn te behalen met: goede oriëntatie op de zon, zuinig materiaalgebruik (een slimme indeling) en energiezuinig bouwen: goede isolatie en installaties toepassen.
Als er veel hout wordt gebruikt wordt er ook nog eens veel CO₂ vastgelegd! Hout groeit vanzelf aan en past in het streven naar gesloten kringlopen.
Een goede ruimtelijke indeling met doorkijkjes en uitzicht werkt vaak beter dan groter bouwen. Veel moderne woonkamers zijn immers moeilijk gezellig in te richten door ongemakkelijke afmetingen.
Zie ook onder “vormgeving“.
Ontwikkelingen
Het lijkt vaak alsof er helemaal geen schaarste is als je zo langs Nederlandse bouwplaatsen loopt. Mega stalen constructies worden neergezet (terwijl iedereen kan weten dat ijzer een flinke energie-inhoud heeft), containers vol afval die het terrein weer verlaten.
Als je de wereldbevolking een beetje verantwoord wilt huisvesten moet er nogal wat gebeuren. Onze methoden zijn dan niet breed toepasbaar.
Enkele Tilburgse studenten hebben een concept ontwikkeld dat in veel klimaatzones toepasbaar is, met lokale grondstoffen kan worden samengesteld, geschikt is voor hergebruik en gemakkelijk terug in de kringloop kan. Ze zijn hiermee genomineerd voor een internationale duurzaamheidprijs. Lees hier en kijk de video hieronder!
BOUWKUNDIG ZWOLLE
Brochure
Duurzaam Verbouwen is de naam van een handige wijzer van de gemeente Zwolle.
Grijp de verbouwing van uw huis aan om de woning energiezuiniger te maken. De adviezen helpen u daarbij. Daarnaast maakt het boekje u wegwijs in hoe u milieubewust omgaat in het gebruik van materialen.
Er is geen grote verbouwing voor nodig om uw huis energiezuiniger of milieuvriendelijker te maken. Met kleine aanpassingen kunt u al veel bereiken.
In de wijzer vindt u ook tips die nuttig zijn in het dagelijks gebruik.