FLORA & FAUNA

Flora en fauna, planten en dieren, zorgen voor een aantrekkelijke omgeving. Dieren vormen boeiend gezelschap en planten fleuren de boel op en/of kunnen dienen als bron van voedsel.
Een zekere balans wordt gemakkelijk verstoord door onevenwichtig beheer, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en onjuist waterbe­heer.

bijenlintStadstuintjes

Om “ervan af te zijn” worden veel tuintjes rijk geplaveid met steenachtig materiaal. Dat is jammer! Want juist een gevarieerde levende omgeving is belangrijk voor de veerkracht van levende systemen. Zodat insecten, die op hun beurt weer zorgen voor bestuiving van allerlei planten en op hun beurt als voer dienen voor veel andere dieren zoals vogels, ook een plek kunnen vinden.
Als er geen natuurlijke balans is in onze directe omgeving kunnen ook wij last krijgen van het gaan overheersen van bepaalde soorten. Zoals nieuwbouw­wijken standaard het eerste jaar last krijgen van een spinneninvasie – door gebrek aan groen zijn er immers te weinig vogels om insecten te vangen. Daardoor krijgen de spinnen het voor het zeggen.

drachtplantengids-voorkantBijen

Voor wilde bijen is het van belang dat voedsel en nestgelegenheid binnen beperkte afstand van elkaar te vinden zijn. Hoe meer afwisseling er in een tuin is, hoe meer bijen­soorten zich er thuis voelen.

 

Een mooi overzicht van geschikte planten is hierin te vinden: drachtplantengids.pdf.
Heel gericht zoeken kan op de online drachtplantengids op www.drachtplanten.nl