AUTO

Afhankelijkheid

Nederlanders steeds afhankelijker van de auto: lees het artikel.

Elektrisch rijden de oplossing?

Ondanks het optimisme over de elektrische auto, is het zeer waarschijnlijk dat er nooit genoeg duurzaam opgewekte elektriciteit beschikbaar zal komen voor die auto, dat biobrandstoffen niet op voldoende grote schaal geproduceerd kunnen worden – los van het zeer twijfelachtige karakter van die oplossing –  en dat er niets anders opzit dan het aantal te rijden kilometers drastisch te beperken.
Zie het boek: De autoproblematiek in Nederland
Lees het artikel in ODE: geen bezit maar gebruik
Artikel lowtechmagazine: de file voorbij.

Slim rijden

Soms is de kortste route (met stoplichten en ander oponthoud) niet de zuinigste (constante snelheid op de snelweg).
youpsaHandig: je komt uit alle hoeken van het land en wilt ergens samen afspreken, en weet niet wat de zuinigste locatie is met in totaal het laagste aantal te rijden kilometers?
Dan is er nu: youpsa.nl

Zuinig rijden

Ecodriving, een (lange) lijst met gedragstips. “Want áls je eenmaal achter het stuur zit, dan is het belangrijk dat je dat zonder schuldgevoel doet. Dat je een bewuste keuze hebt gemaakt om de auto te nemen en dat je dat dan ook zo zorgvuldig mogelijk doet met een bewuste rijstijl”, zegt Peter van Luttervelt van EcoDriving Nederland.
Lees het artikel op Trouw.nl/Groen:

Asha ten Broek in Trouw.nl:
(fragment) ‘Ik maak mezelf wijs dat het voor de aarde niet uitmaakt dat er voor onze deur nu zo’n gemaksvehikel staat. “Ach, de aarde warmt heus niet zoveel op van één extra auto.”
Dat is natuurlijk een smoes. Ik weet zelfs hoe de smoes heet: cognitieve dissonantiereductie. Dat betekent dat wanneer je iets doet waar je eigenlijk niet achter staat, je je idealen aanpast aan je gedrag zodat je je niet zo’n loser voelt.’

Lees de recensie over het boek: De file, dat ben je zelf – (Bijna) alles wat je moet weten over verkeer en vervoer.
Je kunt voor korte ritten natuurlijk ook de fiets nemen – omdat dat loont!

10464099_732884830086940_7467610491215846149_n[1]“Ruim een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Juist korte autoritten in de stad zorgen voor extra brandstofverbruik en uitstoot van vervuilende stoffen en CO₂ doordat de motor nog koud is en er vaak wordt opgetrokken en afgeremd.  Door deze ritten te vervangen door de fiets kan gemiddeld honderd euro per auto per jaar bespaard worden aan brandstofkosten en zo’n 185 kilo CO₂. Zo kan de CO₂-uitstoot van het Nederlandse wagenpark met nog eens acht procent omlaag.”

Autovrij

Auto rijden in de stad geeft voor de gewone burger per saldo geen voordelen. Het middel is niet meer dan een zeer luxe boodschappenkar. Echte tijdswinst is er niet mee te halen en voor de stad en de leefbaarheid heeft het alleen maar nadelen…
Meer lezen? Ga naar: www.carfree.com en voor een Nederlandse uitleg naar www.carfree.com/…nl…