Liefde voor de natuur

 

“Ik heb gewoon geen keus,” zegt René Rorije. “We hebben kinderen en we hebben maar één aarde.” René vindt dat hij zelf verantwoordelijkheid moet nemen als het om duurzaamheid gaat. “Kijk om je heen. Zie je niet wat voor een aarde je voor je kinderen achterlaat?” René heeft net als Betsy Bonhof een rij zonnepanelen op zijn dak. Voor Betsy was het echter niet zo vanzelfsprekend als voor René. “Voor mij is de belangrijkste reden dat ik nu geld spaar op mijn energierekening,” vertelt Betsy. Ik deed niet zoveel aan duurzaamheid. Dat is veranderd toen ik een paar jaar geleden een erfenisje kreeg. Ik bedacht dat ik met dat geld iets speciaals wilde doen. Ik heb toen met buren over zonnepanelen gesproken. Zij wilden wel meedoen, maar de kosten waren een te hoge drempel. Ik heb het nu alleen gedaan. Dat is wel jammer, want als je samen panelen koopt is het goedkoper.”
Waar René Rorije zonnepanelen koos vanuit zijn liefde voor de natuur, redeneert Betsy Bonhof vanuit de portemonnee. Ondanks die verschillende aanvliegroutes zijn ze ondertussen wel op dezelfde vervolgroute gekomen. Betsy: “Door die panelen op mijn dak ben ik wel bewuster gaan rondkijken. Alles in huis ligt aan de oplader. In plaats van minder gebruiken we meer stroom. Het afbreken van de ozonlaag, het verpesten van het milieu: Ergens houdt het een keer op. Dat is ook beangstigend. Door al die schadelijke ontwikkelingen kúnnen we niet om veranderingen heen. Als we dit onbeperkt blijven doen…”
René heeft als zoveel jonge ouders een druk leven. “Ik zou er wel meer mee willen doen. Onderzoeken of ik ons huis energieneutraal kan maken bij voorbeeld. Mensen komen bij mij aan de heg informatie vragen over de panelen. Ik zou het wel meer willen uitdragen.” Betsy: “Als je ermee begint zie je steeds meer.” Geld dat je maar één keer kunt uitgeven was eerst de grote hobbel. Maar nu ze zelf ervaart, dat de investering geld en een schoner milieu oplevert, krijgt ze er schik in. Een regenton voor het gazon en de bloemen zal de volgende stap zijn.

Stan Fritschy