Zo groot als een pocketboek

 

Een meer duurzame wereld vraagt om een andere manier van denken en van handelen. Voor de individuele burger is het vaak nog pionieren om te ontdekken, wat je het beste kunt doen. Maar je komt ook mensen tegen die vertellen erover alsof het er gewoon bij hoort.
Jan Toersche rommelt in zijn kast en komt met een apparaatje te voorschijn zo groot als een pocketboek. Als hij het openklapt worden twee zonnepaneeltjes zichtbaar. “Heel handig voor op de camping. Je kunt er je mobiel mee opladen of je tablet,” vertelt hij. “Ik herinner me de actie ‘Wees wijs met water’ nog goed. Ik nam dat toen letterlijk en nu voed ik er mijn kinderen mee op. Bij het tandenpoetsen even de kraan aan, weer uit en dan pas poetsen. Als je het gewoon blijft herhalen gaan ze het vanzelf zo doen. Net als met lichten uit doen. Ik vind het belangrijk om mijn kinderen er op die manier bewust van te maken dat het er allemaal niet zomaar is.”
Jan heeft spaarlampen, isolatie onder de vloer en achter de verwarming en de aanschaf van zonnepanelen was een logisch gevolg. Hij had er al wel eerder over gedacht, maar vanwege de kosten de stap nog niet gezet. “De subsidie heeft me over de streep getrokken en sinds 2013 hebben we zonnepanelen.” Luchtig vertelt hij, dat hij wat op internet had gezocht. Daar vond hij een bedrijfje dat hem aansprak en toen heeft hij het geregeld. “Je ziet dat de technologie steeds beter wordt. Over 10 jaar zullen de panelen misschien wel kleiner zijn en meer rendement opleveren. Daar kun je op wachten, maar ja dan kun je wel op alles wachten. Ik wil ook mijn steentjes bijdragen en de zon schijnt voor mij gratis! Als de zon schijnt en ik hoor de omvormer zoemen dan geeft dat een goed gevoel.”

Stan Fritschy