Huishoudboekje

 

Als je mensen vraagt waarom ze zonnepanelen op hun dak hebben of hun muren isoleren dan lepelen ze zo een aantal milieuredenen op of wijzen op hun lagere energierekening. Maar ja, is hun huishoudboekje werkelijk veranderd? Wat kopen ze van de winst van de lagere energierekening? En die milieuredenen: Zetten een paar zonnepanelen in Zwolle echt zoden aan de dijk of is het een sussend geweten?
“Op de lagere school zocht ik vaak in mijn vogelboekje op welke vogels er in de tuin zaten. Wij woonden in een groene woonomgeving in Amsterdam-Noord,” vertelt Marcel Tonkes. “Mijn moeder was gek op dieren en op school hadden we een Jac. P. Thijsse-sloot. De verwondering om alles wat mooi is om je heen en respect voor alles in de natuur is van kinds af aan gegroeid.”
Marcel heeft een maandelijkse energierekening van ongeveer € 40. Tien jaar geleden is hij begonnen met zonnepanelen op zijn garagedak in Zwolle Zuid. Betaald met subsidie. Spaarlampen branden niet onnodig. De verwarming brandt alleen in de huiskamer en de deur naar de hal wordt zorgvuldig dicht gehouden. In het huishouden Tonkes gebruiken ze energiezuinige apparaten. Er is vloerverwarming, een nieuwe CV, een pomp om warmte uit ventilatie te halen en een houtkachel. Gaat bij een open haard 80% van de warmte de buitenlucht in, bij Marcel gaat 80% het huis in.
“We ‘verpoeren’ (Sallands voor vernielen, sf) de aarde met z’n allen. Je kunt wel afwachten, maar je kunt ook beginnen. Voor mij is het: Alle kleine beetjes helpen.” Marcel gelooft in de voorbeeldwerking. “Anderen zien mijn zonnepanelen. Op verjaardagen vertel ik erover. Als mensen horen wat het mij maandelijks aan euro’s oplevert dan zie je ze nadenken.”
Geld, het woord is weer gevallen. In dertig jaar je hypotheek aflossen zijn we gewend. Het maandelijkse voorschotbedrag op onze energierekening hoort er gewoon bij. Zelf investeren in een duurzame woonomgeving blijkt niet zo vanzelfsprekend.

Stan Fritschy