Oog hebben voor de kleine dingen

 

“Er is in de natuur zoveel moois te zien. Daar kun je toch niet aan voorbijlopen!” En daarom heeft Bijan Moshaver sinds twee jaar zonnepanelen op zijn dak. De verbranding van olie en gas levert CO₂ op, die zijn mooie natuur bedreigt of misschien wel vernietigt. “Het is zonde om die mooie natuur kapot te maken.”
‘Zonde’, dat klinkt naar een dwaling, naar een vergissing, naar goed en kwaad. Dat zijn echter niet de woorden waarin Bijan Moshaver en Klaassen, de leraar klassieke talen met een zonneboiler, denken. “Ik weet niet zo goed hoe dat bij mij werkt,” zegt Klaassen. “Winst of een lagere energierekening waren geen motieven om ermee te beginnen in 1988 . Maar het voelt wel als een stap in de goede richting.”
“Het heeft meer met zorgvuldigheid te maken,” denkt Bijan. “Zorgvuldig met mensen en milieu omgaan. Oog hebben voor de kleine dingen. En niemand kan zonder een ander. Het geeft bovendien een fijn gevoel om je eigen energie te produceren. Met zonnepanelen maak je niks kapot, zodat wij en onze kinderen in de toekomst ook van de mooie natuur kunnen genieten.” Bijan noemt een aantal grote woorden over onze samenleving: individualisering, eigen belang, hebzucht, maar ook opvoedingsproblemen, ontwrichte relaties en gezinnen. “Je kunt je voor die zaken afsluiten en meegaan in de individualisering. Maar je kunt ook kijken welke kleine dingen je zelf kunt doen.”
Het lijkt erop dat Bijan er niet aan ontkomt om zijn keuze voor zonnepanelen te motiveren met het opgestoken vingertje van iemand die het beter weet. “Mijn vrienden zien die zonnepanelen en dan zijn ze nieuwsgierig. Iedereen weet van de klimaatproblemen, de ontbossing, het smeltende ijs op de Noordpool. Ik vertel alleen wat ik op het dak heb, wat het me gekost heeft en wat het me oplevert. En soms vraagt iemand: Kan dat bij mij ook?

Stan Fritschy